Kilde 1: Pottier vs. Cornet

Denne kilde omhandler Henri Cornets og René Pottiers karrierer i cykelsporten. Kilden indeholder et punkt med dertilhørende spørgsmål.
Henri Cornet, Paris Roubaix, 1909-04-11.

Henri Cornet, Paris Roubaix, 1909-04-11.

I 1905 gik ruten over et bjergpas, hvor der over 11 km var en stigning på op til 10 %. Tour-chefen redaktøren Henri Desgrange, der havde været med til at arrangere Tour de France skrev i sin avis, hvordan cykelrytterne Henri Cornet og René Pottier kæmpede sig opad.

”Vi vil aldrig glemme de næste 40 minutter, for det var, hvad det tog for vinderen at nå til toppen efter den hårde kamp på skråningerne. Med en gennemsnitsfart på 18 til km/t […].

Den største overraskelse i det forbløffende drama var, da René Pottier pludselig samlede al energi i sin krop og passerede Cornet. Dette indledte en rasende duel mellem de to overlevende. Hvæsende efter vejret og med svedperle drivende ned over ansigtet gyngede deres kroppe i takt med deres tråd. Cornet tabte et par længder, så én mere, og én til, og det var afgørelsen. Sejren måtte gå til Pottier, der nu kastede sig ud i et soloridt, beundringsværdig i sin desperate kraftanstrengelse og med kroppen strakt frem over styret.”

(Kilde: Joakim Jakobsen: LeTour. Sejre, drømme og frygtelige nederlag i 100 år. 2004)

__

Spørgsmål:

  • Hvordan kan man ud af beskrivelsen se, at ophavsmanden (Henri Desgrange) er begejstret for cykelsporten?
  • Find oplysninger på internettet om Henri Cornets og René Pottiers karriere som cykelryttere.