Kilde 6: Eluf Dalgaard

Denne kilde omhandler en kendt cykelrytter fra Vejle og lokal helt. Kilden indeholder to punkter med dertilhørende spørgsmål.

Eluf Dalgaard (1929-2004) var en kendt cykelrytter fra Vejle og lokal helt. Det gik dog ikke så godt for ham. I Politiken kan man læse, at det ikke gik så godt for ham til et cykelløb i 1955.

a)

”Hvor bliver dog Eluf af […] Med store øjne stod de mange smådrenge i Vejle by og kiggede efter deres store cykelrytter, da hovedfeltet på 16 mand med fuldt drøn svingede ind i Vejle by efter den hårde og anstrengende 1. dags etape i ABCs 2-dages Simperløbet. Eluf Dalgaard var ikke med.

Lige uden for Nyborg styrtede han med fire andre ryttere. Det dramatiske styrt kostede ham seks dyrebare minutter – og dermed chancen for at være med i opløbet på rundstrækningen ved Vejle Havn. Han nåede i mål 4 minutter og 25 sekunder efter.”

(Kilde: Politiken, 25. juni 1955)

__

b)

I 1958 var Eluf Dalgaard, Hans E. Andersen og Kaj Allan Olsen de danske deltagere i Tour de France. Det gik ikke helt som det skulle for Eluf Dalsgaard. Politiken skrev:

”Så er der kun to danske ryttere i Tour de France. Den store jyde Eluf Dalsgaard måtte opgave på løbets femte etape i dag fra Versailles til Caen efter kun 40 kms kørsel.

Dalgaard nærmest faldt af cyklen af udmattelse. Selv om det internationale holds leder, østrigeren Max Bulla, opfordrede ham til at fortsætte, var der ikke noget at stille op. Eluf Dalgaard var færdig, og det fortæller lidt om, hvor hårdt Tour de France er. […]

Der skal noget til, før jeg opgaver i et landevejsløb, men det her var for meget for mig, sagde Eluf Dalsgaard, da han var kommet lidt til hægterne. På de to sidste etaper er jeg blevet hængt af og har måttet køre alene, og det slog mig ud. Jeg ville allerede have opgivet i går, men de andre fik mig også til at stille op i dag. […]”

(Kilde: Politiken, 1. juli 1958)

__

Spørgsmål:

  • Søg på nettet efter billeder af Eluf Dalsgaard. Lav en tidslinje over hans karriere som cykelrytter.