Alle kilder i temaet: 8. Den Store Nordiske Krig

I slutningen af 1600-tallet var Sverige den stærkeste magt i Nordeuropa. I år 1700 gik en række lande i krig mod Sverige, heriblandt Danmark. Det blev starten på en konflikt der varede frem til 1721. Det kaldes for Den Store Nordiske Krig. I dette tema kan du finde kilder til Danmarks rolle i Den Store Nordiske Krig. Du kan også finde kilder til den mest berømte person fra krigen, nemlig Peter Wessel Tordenskiold.
Forholdet mellem Danmark og Sverige
Denne kilde er en beretning om forholdet mellem Danmark og Sverige i slutningen af 1600-tallet, få år før Den Store Nordiske Krig.
Danmark går ind i krigen
I 1700 gik Danmark i krig mod Sverige - og tabte.
Danmark går ind i krigen igen
Efter at have sluttet fred med Sverige i 1700, holdt Danmark-Norge sig ude af Den Store Nordiske Krig i flere år. Men i 1709 gik den danske konge i krig igen.

Krigens mest berømte mand
Den mest berømte danske person fra Den Store Nordiske Krig er ikke den danske konge, Frederik 4., men Peter Wessel, bedre kendt som Tordenskiold.
Historier om Tordenskiold
Der findes mange tegninger og malerier af, hvordan Tordenskiold kæmpede mod og tit snød svenskerne.
Tordenskiolds største bedrifter
Tordenskiolds største bedrifter har inspireret mange kunstnere til at eksempelvs at skrive sange og male malerier af Tordenskiold.
Tordenskiolds vise
Kildeteksten nedenfor er en sang om Peter Wessel Tordenskiolds liv.
Tordenskiold og tændstikkerne
Kildeteksten er en avisartikel, som fortæller hvorfor, der er et billede af Tordenskiold på forsiden af tændstikæskerne.
Den svenske konge døde under krigen
Under et angreb på Norge i december 1718 blev den svenske konge ramt af et skud i hovedet.
Den anden fredsaftale under krigen
Freden mellem Danmark og Sverige efter den Første Nordiske Krig hedder Freden på Frederiksborg. Denne kilde er et uddrag af nogle af de punkter, man blev enige om ved fredsslutningen.