Samarbejde med penge og pas

I 1873 blev der indført en fælles mønt i Sverige-Norge og Danmark. Det skulle få de tre lande til at nærme sig hinanden.

I løbet af første halvdel af 1800-tallet begyndte især de nordiske forfattere og kunstnere og interessere sig for hinanden. Nogle begyndte at arbejde for et større samarbejde i Skandinavien. Nogle gik endda så langt, at de mente, at de tre skandinaviske lande mellem skulle være én fælles stat. Det var dog mest blandt studenterne og borgerskabet i Købehavn, at de skandinavistiske tanker var udbredt.

I 1873 blev der indført en fælles mønt i Sverige-Norge og Danmark. Det skulle få de tre lande til at nærme sig hinanden. Men i løbet af nogle få år havde de tre kroner dog forskellige værdi.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde

Kildebilledet er et fotografi af 2 mønter fra den Nordiske Møntunionen. Møsten til venstre er svensk, mens mønten til højre er dansk. På den svenske mønt til venstre ses den daværende svenske konge, Oscar 2.s valgsprog: “Brødefolkenes velfærd”.

Kilde 2

I 1950´erne blev det indført, at man ikke behøver at nye pasregler for rejser mellem de tre nordiske lande. Kildeteksten nedenfor er et uddrag fra Danmarks Udenrigsministeriums hjemmeside.

”Nordiske statsborgere er visumfri i de nordiske lande.

Der gælder ingen pastvang for nordiske statsborgere, der rejser mellem de nordiske lande. Du skal dog stadig kunne identificere dig og skal derfor medbringe en eller anden form for billedlegitimation. Dit pas vil være velegnet som billedlegitimation og kræves undertiden af fly- og færgeselskaber.

Der gennemføres ID-kontrol på rejser med tog, bus eller færge fra Danmark til Sverige og grænsekontrol i Sverige…”

 

Kildebillede 1 er lånt fra Wikimedia Commons. Foto: Anonimsko.

Kilde 2 er et uddrag fra Udenrigsministeriet hjemmeside. Se mere her.