Skånelandene i dag

I løbet af 1900-tallet er en række foreninger opstået, der arbejder for en større selvstændighed for Skånelandene. Nogle foreninger og politiske partier kæmper for en større kulturel selvstændighed fra resten af Sverige, mens andre ønsker løsrivelse fra Sverige.

Engang var Skånelandene, en del af Danmark. I 1658 blev Skåne en del af Sverige, efter at Danmark havde tabt Den Første Karl Gustav-krig til Sverige.

I løbet af 1900-tallet er en række foreninger opstået, der arbejder for en større selvstændighed for Skånelandene. Nogle foreninger og politiske partier kæmper for en større kulturel selvstændighed fra resten af Sverige, mens andre ønsker løsrivelse fra Sverige. Disse foreninger kaldes også Skånelandsbevægelsen.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildeteksten nedenfor er et eksempel på Skånelandsbevægelsen. Kildeteksten er et uddrag fra foreningen Skåneländsk Samlings hjemmeside. Uddraget handler om, hvad foreningen arbejder for.

Kilde 1

”Vi arbejder for et større selvstyre for de provinser, som indgår i Skånelandene. Vi ønsker at Region Skåne skal blive en delstat i et føderalt Sverige. Vi arbejder for at den regionale identitet skal synliggøres. Flaget og andre symboler bør eksempelsis bruges i offentlige sammenhænge i meget højere grad, proportionelt med svenske symboler.

Vi ønsker at få mennesker til at tænke regionalt og større. Det skånske og skåningen må i sprogbruget for lov til at forblive ”skånske” og ”skåninge” også i Øresundssammenhæng, snarere end at indgå i stereotyper for det svenske. Vi arbejder for at sprede viden om den skånelandske historie og traditionelle kultur, blandt andet i skolerne. Vi vil også sprede viden om en unik nutidig skånelandsk hverdagskultur.”

Kilde 2

Kildebilledet nedenfor viser Skåneland eller Skåne flag. Flaget blev indført i 1800-tallet for Skånelandene, det tidligere danske landsdele Skåne, Halland og Blekinge samt Bornholm.

 

Kilde 3

Kildeteksten er et uddrag af en artikel bragt i den danske avis, Ekstrabladet i 2017. Hele artiklen kan læses her.

“….. I dag er det nemlig blevet besluttet, at man i Skåne nu for første gang nogensinde officielt kan flage med det rød-gule skånske flag.

Tidligere har det været forbudt, at det rød-gule skånske flag vajede side om med det blå-gule svenske flag, fordi det skånske flag ikke havde nogen officiel status. Men nu har et flertal af politikere i regionsstyrelsen stemt igennem, at det skånske flag nu er officielt. Og de skånske kommuner er oven i købet blevet opfordret til at bruge flaget.”

 

Kilde 1 er et oversat og bearbejdet uddrag af Foreningen Skåländsk Samlings programerklæring. Siden er set d. 09.04.2018.

Kilde 2 er lånt fra Wikimedia Commons.

Kilde 3 er bearbejdet uddrag af en artikel bragt i avisen Ekstrabladet d. 29.11.2017. Siden er set den 09.04.2018.