Kilde 3: Sådan opfører flygtninge sig

To kilder om flygtningenes adfærd

Kilde a)

Den illegale avis Information skrev jævnligt om, hvordan flygtningene opførte sig:

”De østprøjsiske flygtninge føler sig ikke godt tilpas i Danmark, og deres værter er heller ikke begejstrede for dem. Dels har de ingen rationeringskort, og dels har de ingen penge. De, der har mark (tyske penge), kan ikke få dem vekslet. Og de, der slet intet har, kræver højlydt ind hos deres værter.

Ofte ser man børnene tigge om danske penge på gaden. Mange af flygtningene har den opfattelse, at de opholder sig i landet efter indbydelse fra den danske stat, og at de er gæster her.

Således kom en af dem forleden ind i en forretning i Aabenraa og købte en kjole og en kåbe. Hun fik det også, men da hun skulle til at gå, sagde hun med en flot håndbevægelse: Regningen sendes til den danske stat. Jeg er flygtning fra Danzig! Hun var mildest talt opbragt, da købmanden ganske stilfærdigt tog sin pakke igen og anbragte kjolen og kåben, hvor de havde hængt.”

(Kilde: Information, 5. marts 1945)

 

Kilde b)

”Nogle få glimt af tyske flygtninge, som en græshoppesværm slår ned over Danmark:

To tyske kvinder kom i en københavnsk butik i vildt slagsmål med andre kunder, fordi de ville trænge sig frem og ekspederes først.

En tysk kvinde tilkaldte tysk politi i Rønne, fordi en forretningsindehaver dristede sig til at forlange penge for købte varer.

Tyske børn i en københavnsk skole morede sig med at kaste gamle, antagelig lusebefængte klædningsstykker, ned over de forbipasserende på gaden.”

(Kilde: Information, 26. marts 1945)