Kilde 8: Store drenge og modne kvinder

Under overskriften De store Drenge bliver seksuelt ødelagt i flygtningelejrene bragte avisen Ny Tid en artikel:

”60.000 tyske flygtninge er endnu i Danmark. De fleste af kvinderne har nu i tre år været afskåret fra deres mænd. De angribes af depression og nervesammenbrud, og fortvivlelsen forplanter sig hurtigt i en flygtningelejr. I lejrene har man i den sidste tid i en uhyggelig grad kunnet mærke dette.

En ulykkelig følge er også de oplevelser som lejrens store drenge udsættes for. Voksne mænd er der jo næsten ingen af i lejrene. Men de drenge på 12 til 14 år, der i 1944-45 kom til Danmark, er nu unge mennesker. Uden at lejrlederne har mulighed for at hindre det, bliver de så at sige alle misbrugt erotisk af mere modne kvinder.

De fleste af disse store drenge er allerede ødelagt seksuelt. I det hele taget er det spørgsmålet, om ret mange af de tyske flygtninge længere er skikket (egnet) til at vende tilbage til et normalt samfund.”

(Kilde: Ny Tid, 7. marts 1948)

 

Kilde b)

Else W. var 30 år, da hun sammen med sin far flygtede fra Østpreussen. Hendes mand var soldat og var omkommet i 1944. I Danmark blev hun interneret i flygtningelejren på Marselis Boulevard i Århus. Else førte dagbog og skrev om moralen i lejren:

”Med hensyn til moralen er der meget at udsætte på lejrens beboere. De store drenge, som efterhånden er vokset til, indleder forhold med ældre kvinder. De laver selv sakse, så de kan klippe huller i pigtrådshegnet og på den måde hjælpe deres veninder ud i nattens frihed.

Om morgenen har man så de omstrejfende damer, der er samlet ind, stående foran porten. Og den lille fængselsbunker i lejren er overfyldt. Man må skamme sig over sine tyske medmennesker. Mange uægteskabelige børn bliver født, hvis fædre undertiden er rene børn eller oldinge.”

(Kilde: Arne Gammelgaard: Drivtømmer. Tyske flygtninge i Danmark 1945-1949. 1993)