Kolonialvarer på supermarkedernes hylder

Uddrag af artiklen "Har du også glemt, hvorfor det hedder kolonialvarer" fra avisen Information.

I artiklen fortæller Mathias Danbolt, som er forsker på Københavns Universitet, om danskernes forhold til Danmarks rolle som kolonimagt. Danbolt mener, at danskerne har glemt, hvorfor nogle varer kaldes “kolonialvarer” – altså varer fra kolonierne. Han mener, at designet på kolonialvarer, som f.eks. Haribos Skipper Mix eller den afrikanske pige på Cirkel Kaffe, fortæller os noget om Danmarks forhold til sin rolle som kolonimagt. Han mener også at vores forhold – eller mangelen på forhold – betyder noget for den måde, danskerne opfatter racisme og stereotyper.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde:

“» (…) En hvid skipper står uden på en pose, som rummer det, han har fanget på sin færd, heriblandt guldmønter, våben og sorte menneskehoveder. Her har vi samlet den danske trekantshandel med våben, slaver og sukker i en lille pose, som sælges under sloganet ’the happy world of Haribo’. Men hvad er det, der gør, at dette kan fremstå som et sødt og hyggeligt univers?« spørger Mathias Danbolt, der blandt andet beskæftiger sig med det, han kalder ’racismens ufærdige historier.’

Indtil januar i år var de såkaldte ’negerhoveder’ – stereotype udformninger af ansigter, der skulle forestille afrikanere med store læber, øreringe og krøller – en central del af indholdet i Skipper Mix, men efter en debat, som begyndte i Sverige, valgte Haribo at stoppe produktionen af nogle af lakridsansigterne. Det resulterede i, at der lød et ramaskrig på de sociale medier fra en lang række danske forbrugere, der ikke kunne se, hvordan deres fredagsslik på nogen måde skulle kunne forbindes med en debat om racistiske stereotyper. Flere gav udtryk for, at de ville boykotte Haribo.

Mathias Danbolt mener, at den stærke reaktion fra de danske forbrugere blandt andet er udtryk for en selektiv bevidsthed i forhold til, at Danmark har været kolonimagt og en central medspiller i slavehandlen på lige fod med de andre kolonimagter. (…)”

 

 

 

Kilden er et bearbejdet uddrag af en artikel bragt i Information d.03.01.2015.
Læs hele artiklen her