Imod slavehandelen til Vestindien

Uddrag af et bev fra lægen Paul Edmann Isert, der var imod slavehandelen over fra Afrika til Vestindien.

Isert besøgte i 1780´erne både de danske forter i Afrika og sejlede med et slaveskib til Dansk Vestindien. I et af sine breve fra 1783-87 talte Isert for, at man skulle lave plantager i Afrika i stedet for at sende slaver til De Vestindiske Øer.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde:

”Hvorfor var vore forfædre dog ikke så fornuftige at anlægge plantager i Afrika med sukker, kaffe, chokolade og andre produkter, der er blevet så nødvendige i Europa? Der, hvor man havde kunnet få arbejdere nok på bedre vilkår! Nej, Amerikas opdagelse og undertvingelse smigrede forfængeligheden mere.

Man havde dog sikkert haft tilstrækkelig grov samvittighed til at tilegne sig Afrika på samme måde, hvis ikke det havde været så stort et fastland og med for mange beboere til, at det så let lod sig bringe under åget som Amerika, der på disse breddegrader mest er øer og et fastland gennemskåret af store floder. Da man dér havde myrdet de oprindelige indbyggere og fyldt landet med afrikanere, som man havde købt eller endog stjålet og ført dertil, troede man, at man uforstyrret kunne nyde en besiddelse, mod hvilken naturen oprøres, og hvorved samvittigheden lider.

Men Afrika er endnu den verdensdel, hvori man ved anlæggelse af plantager efterhånden kunne hindre den skændige udførsel af negre fra deres frodige fædreland. De sorte afstod gerne til os de bedste og største landsdele, der i årtusinder har ligget øde hen, hvis vi kom med oliegren i hånd [med fred] og ikke med mordvåben, og for en ringe betaling ville de hjælpe os.

Jeg er for bevæget i dag til at kunne skrive mere. I næste uge rejser jeg.”

 

 

 

Denne kilde er et bearbejde uddrag af et af Paul Iserts breve.
Fra ”Lægen Paul Iserts breve fra Dansk Guinea 1783-87”, af Ingeborg Raunkjær, København 1917.