Alle kilder i temaet: 9. Salget af øerne

I 1917 solgte Danmark De Vestindiske Øer til USA. Det var blevet besluttet ved en folkeafstemning i i 1916, hvor den danske befolkning i Danmark havde stemt for at sælge øerne. I dette tema finder du kilder, hvorfor Danmark solgte øerne, og hvordan salget blev diskuteret i Danmark både før og efter overdragelsen.

Øerne var en dårlig forretning
Billede fra den satiriske årbog Blæksprutten, 1902. Billedet var en kommentar til de gange, hvor den danske stat forsøgte at sælge øerne, men mislykkedes.
Satiretegning af salget af øerne
Farvetryk fra 1916. De sorte på de vestindiske øer er her afbilledet som en baby, der skal vælge mellem to kolonimagter.
Annonce: Hvorfor bør man stemme ja til salget af øerne
Artikel fra avisen Fyns Venstreblad. Efter at forhandlingerne om et salg af øerne igen-igen var mislykkedes, var der igen forhandlinger i gang i 1915-1916.

Annonce mod salget af øerne
Annonce der blev indrykket i avisen Nationaltidende 2 dage før folkeafstemningen om salget af De Vestindiske Øer. Det var første gang at kvinder kunne stemme ved et nationalt valg i Danmark.
Annonce til kvinderne: stem ja!
Annonce for at få de danske arbejderkvinder til at stemme ja til salget af de vestindiske øer.
Resultatet af folkeafstemningen
Læserbrev fra Vejle Amts Avis d. 15. december 1916. Som det ses her, endte folkeafstemningen om salget af øerne med et flertal for at sælge.
En check på 25 mio. dollars
Check på 25 millioner gulddollars, som Danmark modtog for salget af øerne.
Satiretegning af salget af øerne
Satiretegning kaldet "Den rige mister Wilson" fra 1917. Humorbladet Klods Hans bragte et billede, som gjorde grin med salget af De Vestindiske Øer.
Overdragelse af øerne til USA
Fotografi af ceremonien ved overdragelsen af Dansk Vestindien til USA.