De første mennesker i Grønland

Der har levet mennesket i Grønland i over 4500 år.

De første mennesker, som man mener vandrede til Grønland omkring år 2500 f.v.t., var jægere, der kom fra området omkring Beringstrædet. De mennesker, der vandrede og bosatte sig i Grønland, kaldes for Indepence 1-kulturen. I de næste 3000 var der flere store indvandringer til Grønland. Men der har også været perioder, hvor det ser ud til, at Grønland slet ikke har været beboet. Måske på grund af de svære vilkår for at overleve.

Da de første europæere, kaldet nordboerne, rejste til og bosatte sig i Grønland, mødte de andre folkeslag.

Skal du bruge denne kildes link, så klik her

Kilde 1

Teksten nedenfor er et bearbejdet uddrag af en norsk krønike om norsk historie. Krøniken er skrevet af en anonym norsk munk i slutningen af 1100-tallet.
Tekstuddraget af krøniken handler om nordbo-jægere, der ifølge krøniken rejste mod nord for at jage. Her mødte de andre folk end dem selv. De kaldte folket for skrællinger. Det er ikke helt sikkert, hvad ordet ”skrælling” betyder. Det kan have betydet en svag person eller ”svækling”. Det kan også betyde ”folk der går klædt i skind”. Nordboerne selv gik klædt i uldstof. Det kan også have haft en helt tredje betydning. Men teksten peger på, at nordboerne mødte andre folkeslag i Grønland. I teksten kaldes det nordiske folk, som rejste til og levede i Grønland for grønlændere. I dag kaldes de for nordboerne.

”Længere borte end grønlænderne mod nord (nordboernes bygd) har jægerne fundet nogle små mennesker, som de kalder skrællinger. Når de blev såret af våben, blev deres sår hvide og de blødte ikke, men hvis de blev dødeligt såret, blev blodet ved med at flyde uden ende. De kender ikke til jern, og bruger hvalrostænder som kastevåben og skarpe sten i stedet for økser.”

Kilde 2

Kilden nedenfor er et fotografi af et par træfigurer. Figurerne er fundet ved en inuit-boplads. Man mener, at figurerne forestiller nordboere.

Kilde 1 er et bearbejdet uddrag af: Storm, Gustav. ”Historia Norwegiæ”, Kristania. 1880, s. 75.

Kilde 2: Foto af træfigurer. Nationalmuseet. DMR-167950
http://samlinger.natmus.dk/DMR/asset/167950
Skaber: Lennart Larsen
Kilde: Nationalmuseet
Genstands nr: L1871; L9882