Opdagelsen af Amerika

Leif den Lykkelige levede omkring år 1000. Han var søn af Erik den Røde. Han sejlede fra Grønland mod syd-vest og nåede til, hvad der blev kaldt Vinland, hvor han opholdt sig et par år.

Arkæologerne har fundet spor efter en nordisk boplads på New Foundland. Der er dog ikke håndfaste beviser på, at de stammer fra Leif den Lykkelige og hans folk.

Skal du bruge denne kildes link, så klik her

Kilde 1

Historikerne mener, Erik den Rødes søn, Leif den Lykkelige, nåede til Amerika. Ifølge Snorri Sturlusons saga ”Heimskringla” sendte den norske konge Olaf Tryggvason Leif den Lykkelige år 1000 afsted fra Norge mod Grønland, hvor han skulle udbrede kristendommen blandt nordboerne.

”Da han havde gjort sig klar, satte Leif sejl. Efter at være kastet rundt på havet i lang tid, fik han øje på land, hvor han ikke havde forventet at der var land. Der var områder med selvsået hvede og vinstokke. Der var også træer kendt som ahorn, og de tog tømmer herfra med sig.

Leif reddede også mænd, der klamrede sig til et skibsvrag. Han bragte dem hjem og skaffede dem husly for vinteren. På den måde viste han sin stærke karakter og venlighed. Han omvendte nordboerne til kristendommen. Senere blev han kendt som Leif den Lykkelige.”

Erik den Rødes Saga

Kilde 2

Den norske kunstner Christian Krohg malede i 1852 dette billede af Leif den Lykkelige, der kan se Amerika i horisonten.

 

Kilde 1: Heimskringla betyder verdens omkreds og er navnet på Snorri Sturlusons kongesaga, der blev nedskrevet i det 13. århundrede. Findes på https://heimskringla.no/.

Kilde 2: Christian Krohgs maleri af Leif den Lykkelige, der opdager Amerika, findes på Nasjonalgalleriet i Oslo.