Hvordan er færinger?

Vi bruger nationale stereotyper - og har ofte fordomme - om befolkninger i forskellige lande. Dvs. vi mener, at der er særlige træk, som kendetegner befolkningen. Fx mener mange danskere, at sydeuropæerne er dovne, franskmænd er arrogante, mens vi opfatter os selv som ”hyggelige”.
Skal du bruge denne kildes link, så klik her

Kilde 1

Omkring 2010 lavede det færøske parti Javndarflokkurin (minder om det danske Socialdemokrati) en undersøgelse af danskeres opfattelse af Færøerne og færinger. I et af spørgsmålene blev danskerne spurgt:

Kilde 2

Den færøske politiker og medlem af Tjódveldisflokurin (Republikanerne) Høgni Hoydal skrev i 2000 bogen “Myten om rigsfællesskabet”. Her skrev han bl.a. om færøsk identitet og selvforståelse:

“En mand, som ikke havde ”pisset i saltvand” eller som ikke kunne håndtere fisk, får, fugl og grind, nød ikke meget respekt, selv om hans officielle position i systemet var nok så høj. En kvinde, som ikke kunne tilberede de traditionelle produkter, strikke eller vaske en fåremave, manglede noget, selv om det gik fint med karrieren i det moderne samfundet – og dette er ikke meget ændret siden.”

Kilde 3

Den færøske politiker og medlem af Tjódveldisflokurin (Republikanerne) Høgni Hoydal beskrev i 2007 danskerne syn på færingerne sådan:

”(Når danskere) skal forholde sig til Færøernes selvstændighed og til færøsk kultur osv., så bliver man enorm fordomsfuld. Enten ser man færingerne som en homogen klump af gammeldags mennesker, der stadigvæk lever som bjergbønder og grindedræbere og kædedansere, den her romantiserende del. Og på den anden side siger man: ”Nå, men I er egentlig for små til at være en selvstændig stat.”

 

Kilde 1: Fra partiet Javndarflokkurin, 2019

Kilde 2 er fra Høgni Hoydal, “Myten om rigsfællesskabet”, Lindhardt og Ringhof, 2000, s. 53

Kilde 3 er et bearbejdet uddrag fra Tina Adele Hoff, “Danmark og Færøerne. En historisk undersøgelse af udviklingen i relationen mellem Danmark og Færøerne 1850-2010”. Viborg, Museum Tusculanums Forlag, 2012 s. 135-136