Alle kilder i temaet: 8. Færøsk fremgang efter 1945

Selvstændighed eller ej
Fra 1940 til 1945 var Danmark besat af Tyskland, og Færøerne var besat af Storbritannien. Under den britiske besættelse fik færingerne større selvbestemmelse. Det betød, at ønsket om, at Færøerne skulle frigøre sig fra Danmark, voksede.
Færøernes flag
Færøernes flag Merkið (Mærket) er fra 1919. Men det officielle flag var Dannebrog. Under den britiske besættelse blev det færøske flag øernes officielle. I 1945 gik partiet Folkeflokken til valg på, at Færøerne skulle løsrive sig fra Danmark.
Løsrivelse eller ej
Under besættelsen (1940-1945) var Færøerne afskåret fra Danmark og i 1946 blev der holdt en afstemning på Færøerne. Færingerne kunne stemme om, om de ønskede, at Færøerne fortsat skulle høre til det danske rige, eller om øerne skulle løsrive sig.

Fare, fare, færing.
Tegningen af de to mænd er en satiretegning fra 1946. Tegning var fra hæftet ”Svikmøllen”, som lavede satiriske tegninger.
Klaksvig-sagen
I begyndelsen af 1950’erne var Olaf Halvorsen en afholdt læge på Klaksvíks sygehus. Men i 1953 anklagede Den danske Lægeforening ham for under krigen at have tilbudt sig som læge for de tyske tropper på Østfronten.
Grindedrab
Fangst eller drab af grindehvaler er en tradition på Færøerne, der går helt tilbage til vikingetiden. Grindehvalerne lever i havet i store flokke. Når en flok kommer tæt på land, bliver der sendt besked til alle, der deltager.
Hvordan er færinger?
Vi bruger nationale stereotyper - og har ofte fordomme - om befolkninger i forskellige lande. Dvs. vi mener, at der er særlige træk, som kendetegner befolkningen. Fx mener mange danskere, at sydeuropæerne er dovne, franskmænd er arrogante, mens vi opfatter os selv som ”hyggelige”.
Færingernes fremtid som selvstændigt land
De fleste færinger mener, at Færøerne skal have mere selvbestemmelse. Men der er delte meninger om, om Færøerne skal rive sig løs, og hvad konsekvenserne vil blive.