Ny kildebank: Hekse

En ny kildebank er landet på hjemmesiden. Denne gang handler emnet om hekse med fokus på hekseforfølgelserne i renæssancen. Kildebanken er et fleksibelt læremiddel, som henvender sig til 5.-6. klassetrin og er organiseret i fire temaer, der hver især indeholder 4-8 kilder.
Gå til kildebankemnet her

I denne kildebank kan du få indsigt i mange forskellige emner, da der er blevet udarbejdet fire forskellige temaer, der hver indeholder fire til otte kilder. Du kan blandt andet læse om på jagten på heksene, hvordan heksene mødtes til hemmelige fester med djævlen og om den sidste heks i Danmark, Anne Palles, som blev dømt til døden på grund af hendes heksegerninger.

Emnet er udarbejdet af Jens Aage Poulsen, lektor ved HistorieLab og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Han fortæller således om kildebanken:

Kildebanken er et fleksibelt læremiddel, som henvender sig til 5.-6. klassetrin og er organiseret i 4 temaer, der hver indeholder 4-8 kilder.

Kildebank-emnet “Hekse” er delt op i fire temaer:

Tema 1: Da hekse blev farlige

Man har troet på hekse i flere tusinde år. Men det var først fra omkring 1500, at man i Europa indledte en systematisk forfølgelse af hekse.

Da hekse blev farlige

Afsløring af heksene

Temaet fortæller om metoder til at påvise, at folk var hekse.

Afsløring af hekse

Heksesabbat

Temaet består især af billedkilder om de forestillinger man havde om heksenes forberedelser til mødet med Djævlen og andre dæmoner.

Heksesabbat

Anne Palles – den sidste heks på bålet

I 1693 blev Anne Palles som den sidste dødsdømt og brændt på bålet for hekseri.

Anne Palles – den sidste heks på bålet

 

Baggrund for kildebanken

Aarhus Universitetsforlag udgiver serien 100 Danmarkshistorier. Bogserien består af 100 bøger a 100 sider, hvor forskere fortæller danmarkshistoriens vigtigste begivenheder i et lettilgængeligt sprog. I tilknytning hertil udarbejder HistorieLab – Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling en række undervisningsforløb, der indeholder kildesamlinger og lærervejledninger.

Gå til kildebankemnet her