Afrika

1. Hvilken rolle spillede afrikanerne i slavehandelen?

The King of Dahomey's Levee, plate 1 from 'The History of Dahomey' by Archibald Dalzel, engraved by Francis Chesham (1749-1806) pub. 1793 (engraving) (see 89088 for detail)

Dahomey var et afrikansk kongerige i det område, hvor det nuværende land Benin ligger. Riget eksisterede fra omkring 1600 til 1890’erne. Fra slutningen af 1600-tallet blev Dahomeys konger hovedleverandører af slaver. Kongerne førte krig mod naborigerne, og krigsfangerne blev solgt til europæiske slavehandlere ved kysten. Kysten ved Dahomey blev da også omtalt som Slavekysten.

Billedet er fra Archibald Dalzel: Slave Trader and Historian of Dahomey, der udkom i 1793. Dalzel var både historiker og slavehandler. På stolen sidder Agonglo, der var konge af Dahomey (1789-1797).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kong Gezo
Gezo var konge i Dahomey fra 1818 til 1858. Han førte adskillige krige og tog tusindvis af krigsfanger, som blev solgt som slaver. I 1840’erne bad Storbritannien ham indstille slavehandelen. Til det svarede kong Gezo:

”Slavehandelen er helt grundlæggende for mit folk. Den er kilden til og herligheden af deres velstand […] Mødre luller deres børn i søvn med fortællinger om en fjende, der er reduceret til slaveri.”

 

Overvej:

  • Hvad mener I, at der foregår på billedet?
  • Hvorfor mon mændene ligger eller knæler foran kong Agonglo?
  • Hvem er mon to hvide mænd, der sidder til højre for kongen?
  • Overvej billedets brugbarhed som kilde til, hvordan man skaffede sig slaver i Afrika?
  • Hvad fortæller kong Gezos udsagn om holdningen til slaveri i Afrika?
  • I 1850’erne blokerede den britiske flåde Dahomeys havne. Og i 1858 gik kongen med til at stoppe slavehandelen. Ville den afrikanske slavehandel være fortsat, hvis briterne ikke havde stoppet den?

Se print-venlig version af triggeren her