Denne artikel i RADAR er udgivet marts 2022 og er skrevet af Lars Erslev Andersen, Dansk Institut for Internationale Studier.
I de sidste godt 20 år har der været en latent frygt for terror. Der bruges enorme summer på terrorbekæmpelse, og der er en bred accept af, at indsatsen udfordrer fundamentale demokratiske frihedsrettigheder. Men har indsatsen hjulpet – og i givet fald hvor og hvordan? Det diskuterer Lars Erslev Andersen i sin artikel 20 år efter 11. september er der mere terrorisme end nogensinde før – dog ikke i Vesten.
Artiklens indhold
11. september 2021 var det præcis 20 år siden, at to fly smadrede World Trade Center, et fly blev styret ned i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon og et fjerde, der var tiltænkt et ukendt mål, styrtede ned på en mark. Verden fulgte vantro med på TV-skærme, næsten 3.000 blev dræbt og krigen mod terror blev indledt af USA umiddelbart efter. Hvordan er det så gået med den ’krig mod terror’, USA indledte sammen med sine alliancepartnere, herunder Danmark?
God læselyst.
Fra artiklen QR-kode-løb i historie- og samfundsfags-undervisningen
Erfaringen fra de to årtier, der gået med krigen mod terror er, at terrorisme godt kan bekæmpes i det transatlantiske område, men at prisen er høj i form af en stadig mere indgribende sikkerhedsstat i de liberale demokratier, der mere og mere bevæger sig ind på det område, der i gamle dage hed privatlivets fred. Omfattende udvidede beføjelser til efterretningstjenesterne og et stort internationalt samarbejde mellem dem, overvågning og kontrol af trafik over grænser og pengetransaktioner, krige og invasioner i Mellemøsten, Sydasien, Afrikas Horn, og i de senere år Sahel (området i det sydlige og syd for Sahara) har reduceret truslen fra terrorisme i det transatlantiske område og hermed i Danmark.
Lars Erslev Andersen
Denne artikel indgår i RADARs årsnummer 2022
RADAR-artikler fra 2022
23. september 2024• Forside-header, RADAR 2024