Denne materialekasse er fyldt med genstande fra vikingetiden og kan bruges til en undersøgende og eksperimenterende tilgang i din historieundervisning.
Materialekassen passer til 3.-6. klassetrin.
Sættet er udviklet af Mette Nørregaard Christensen, lektor, Læreruddannelsen i Jelling samt HistorieLab, og Astrid Danielsen, lektor og pædagogisk konsulent, UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole.
I denne video kan du få et indblik i, hvordan børn lærer om vikingetiden gennem leg. HistorieLab har i samarbejde med Bredagerskolen, fire daginstitutioner i Jelling, Kongernes Jelling samt Spotlight festivallen afholdt et arrangement kaldet “Odins gilde” i maj 2024. I videoen kan du høre, hvad pigerne Esther og Ella har fået ud af at arbejde med vikingetiden på en anderledes måde.
Materialekasse om vikingetiden
Lån materialekassen gratis med unilogin her
Materialesættet består af forskellige genstande, der lægger op til, at eleverne går undersøgende til vikingetiden. Materialesættets genstande inviterer til at arbejde med nordisk mytologi, overgangen til kristendommen i Danmark, kongerne Gorm den gamle, Harald Blåtand, og dronning Thyra.
Didaktisk lægger denne vejledning op til en undersøgende tilgang i historie og kristendomskundskab, hvor eleverne bliver skabere af fortællingerne.
Historie
Udgangspunktet for ideerne i vejledningen er de tre kompetenceområder. Der arbejdes med Kronologi og sammenhæng i forhold til at eleverne arbejder med brud og kontinuitet i perioden og der perspektiveres til eleverne egen livsverden. Elevernes undersøgende arbejde understøtter kompetenceområdetKildearbejde og Historiebrug idet eleverne skal skabe egne fortællinger ud fra en faglig undersøgelse af materialesættets genstande.
Kristendomskundskab
Materialet lægger op til en undersøgende tilgang til kompetenceområdet Kristendom, og omfatter de tre vidensområder; kristendommens historie, kristne grundbegreber og -udtryk. Det gør sig særlig gældende i arbejdet med Jellingestenen og vendespillet. I kan med fordel inddrage arbejdet med de nordiske guder samt tro og overtro i arbejdet med materialesættet generelt og særligt i arbejdet med figurerne af Odin, Thor, Valkyrie, Frej og Vølven.
Baggrund for materialekassen
Materialekassen er blevet til i et samarbejde mellem HistorieLab under projektet Dannelsesbroen, CFU og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Materialekassen er blevet testet ude i skolerne.
Dannelsesbroen er et samarbejde mellem lokale dagtilbud, skoler og kulturinstitutioner i såkaldte samarbejdsklynger. Projektet støttes af Vejle Kommune, og HistorieLab i UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole koordinerer projektet samt videndeler erfaringer fra samarbejdet.