Written by 11:35 Holocaust og andre folkedrab, Uv-forløb 7.-9. klasse

Danmark og Holocaust

Udskolingsforløb om forskellige danskeres erfaringer med Holocaust.

Danmark og Holocaust er et materiale udviklet til 9.-10.-klassetrin og fokuserer på forskellige danskeres erfaringer med Holocaust. 

Forløbet består af en lærervejledning, et elevmateriale og en kildebank.

Materialet er skrevet af Anna Kristin Smith, lektor på Professionshøjskolen UCN, i samarbejde med Jens Aage Poulsen, lektor emeritus, og Astrid Møller Danielsen, lektor og pædagogisk konsulent ved UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole.

Danmark og Holocaust

Udskolingsforløb om forskellige danskeres erfaringer med Holocaust

Kunne du tænke dig at arbejde med kanonpunktet ”Holocaust, jødeaktionen og augustoprøret 1943” på en ny og anderledes måde? En måde, hvor den kendte historie om flugten til Sverige bliver udvidet med historierne fra dem, der blev fanget og sendt til nazistiske ghettoer og lejre?

I dette undervisningsmateriale møder eleverne nogle af de 470 danske jøder, der blev sendt til Theresienstadt. Eleverne kan også høre beretninger fra nogle af de 2000 danske politikfolk, der i 1944 blev sendt til Buchenwald. På hver deres måde udgjorde Theresienstadt og Buchenwald vigtige steder under Holocaust, og de danske kilder giver et enestående og detaljeret indblik i livet og døden her. Samtidig suppleres de danske perspektiver med udenlandske jødiske erfaringer i forløbet, så eleverne får mulighed for at forbinde den nationale erfaring med den større, internationale historie om Holocaust.

Forløbets kildearbejde og elevaktiviteter inddrager, ud over de danske beretninger, også tegninger, som børn i Theresienstadt og Buchenwlad tegnede under opholdet. En tilgang, der åbner op for, at Holocaust kan formidles vha. andre kildetyper end tekst og fotos.

Materialet er rettet mod faghæftet i historie og indeholder tænkemåder og arbejdsgange, som kan genfindes i fagets prøveform. Forløbet kan også anvendes i projektuger eller integreres i studieture.

Kildebank om Danmark og Holocaust

Til forløbet er der udviklet to kildebankstemaerr: Det danske politi i Buchenwald og Danske jøder i Theresienstadt.

Kildebanken består af uddrag af forskellige danske kilder til Holocaust.

Andre forløb om Holocaust og andre folkedrab

Tilmeld nyhedsbrev

Jeg giver samtykke til, at mine personoplysninger behandles i overensstemmelse med denne oplysningserklæring og er indforstået med, at mine oplysninger behandles sikkert og fortroligt og slettes efter endt anvendelse. Jeg er indforstået med, at jeg kan trække mit samtykke tilbage ved at skrive til denne mailadresse historielab@ucl.dk, hvorefter behandlingen af mine personoplysninger stopper og slettes.

Close