Written by 22:52 Kildebankstema om slaveriet og Vestindien

Tema 4: Slavernes liv på øerne

Tema med oplysninger om slavernes liv i Vestindien.

I dette tema kan du finde oplysninger om slavernes liv i Vestindien. Her er kilder til, hvad slaver kunne koste, når de ankom til Vestindien. Her er også kilder til,  hvordan slaverne arbejdede i markederne, og hvordan man dyrkede sukker. Her er også kilder til slavernes private liv; hvordan de boede og deres religioner.

Kildebankstemaet henvender sig til 7.-9. klassetrin.

Lærervejledning til læremidlet

Kom i gang med kilderne

Kilde 1: Annonce – Slaveauktion!
Annonce for en slaveauktion, der skulle afholdes på Skt. Croix.
 
Når et slaveskib ankom til Vestindien, blev der ofte sat en annonce i avisen, så plantageejerne kunne købe nye slaver. Avisen Royal Danish Gazette blev udgivet på Skt. Croix i slutningen af 1700-tallet.
Oversat annoncetekst:

”150 meget gode Guldkystslaver (kyst i Vestafrika), som lige er hentet fra Afrika på skibet Ada, vil blive sat til salg næste mandag d. 14. Kl 9 af John Prihn.

Prihn har også dansk linned (stof), som er meget godt til negertøj (…). ”

Kildeteksten er en bearbejdet udgave af en annonce, der blev bragt i avisen Royal Danish Gazette, d. 12.09.1772.

Kilde 2: På slaveauktion
Uddrag af en beskrivelse af en slaveauktion af Johan Lorenz Carstens fra 1740.
 
Carstens var en af de største danske plantageejere på De Dansk Vestindiske Øer i første halvdel 1700-tallet.
Kilde:

”Der drives ellers en rimelig stor handel, med disse slaver ligesom med umælende bæster. For lige så snart som skibene kommer med dem, så bliver det indbyggerne tilkendegivet ved plakat og trommeslag, på hvilken dag der skal holdes auktion på slaver.

På den bestemte dag kommer alle som vil købe, og de har barbererne [en slags læger] med sig, der efterser og undersøger enhver slave, om han er frisk eller ej, har nogen skade. Derefter sker vurderingen og bliver omtrent sådan solgt: for en fuldvoksen, ung, stærk slave betales med 80 rigsdaler, ja undertiden med 100 rigsdaler. For en halvvoksen 40 til 60 rigsdaler. En mindre koster 24 til 30 rigsdaler. Slavinderne sælges for samme pris (…).”

Kilden er en bearbejdet uddrag af udgave af bogen: ”En almindelig Beskrivelse om alle de Danske, Amerikanske eller Westindiske Eijlande ca. 1740”, af Johan Lorenz Carstens, 1740, København, s.100 ff.

Kilde 3: Priser på slaver fra auktio
Når slaverne kom til Vestindien, blev de solgt videre. Her ses en liste over en slaveauktion på St. Croix i 1767.
 
Slaverne var kommet med slaveskibet ”Christiansborg”. Det danske Vestindisk-Guinesisk Kompagni brændemærkede de slaver, de købte i Afrika med et stort S. Her er slaverne brændemærket med et ♥.

”1 kvinde mærket på højre bryst med ♥ solgt til Rasmus Krabbe for 103 rigsdaler

1 ditto mærket på venstre bryst med ♥ solgt til hr. Rammenschier for 104

1 ditto mærket på ditto bryst ♥ hr. Robert Holliday …100

1 mand mærket på højre bryst ♥ hr. Thomas Durant …112

1 kvinde mærket på højre lår ♥ ditto …86

1 kvinde mærket på venstre bryst ♥ Joseph Hudson …155

1 ditto mærket på ditto bryst ♥ Thomas Durant …110

1 mand mærket på venstre bryst ♥ Doctor de Paz …57

1 kvinde mærket på venstre bryst ♥ Thomas Durant …54

1 ditto mærket på ditto bryst ♥ hr. Thalbitzer …125

1 ditto mærket på venstre bryst ♥ Rasmus Krabbe … 100 Overføres”

Billede af den originale liste fra slaveauktionen. Billedet er lånt fra Rigsarkivet. Kilden er et bearbejdet uddrag af Liste over slaveladningen fra skibet ”Christiansborg” ved auktionen på St. Croix, 1. juni 1767.

Kilde 4: Livet på en plantage
Maleri af en plantage på st. Croix – et billede af hvordan slaver arbejdede på øernes sukkermarker.
 
I forgrunden arbejder slaverne på sukkermarken under opsyn af en mand på en hest. Til højre i billedet ses et sukkerværk med sukkermølle og sukkerkogehus. På bakken i baggrunden lå plantageejeren bolig. Til venstre ses hytter, hvor plantagens slaver boede.
Kilde:

Maleriet, prospekt af plantagen Mary´s Fancy på Skt. Croix. Plantagen var ejet af Georg Ryan. Billedet er usigneret, og er tidligere tilskrevet maleren Fritz Melbye, men dette er ikke bekræftet.

Rettighederne tilhører M/S Museet for Søfart.

Kilde 5: Sukkerdyrkning
Markarbejde på en sukkermark i Vestindien fra 1823. Slaverne er i gang med at klargøre marken før beplantningen med sukkerrør.
 
Arbejdet med at grave huller med deres hakker var noget af det hårdeste fysiske arbejde på plantagerne.

Af William Clarke, 1823.

Kilde 6: Slavernes arbejde på markerne
En beskrivelse af slavernes rolle i sukkerdyrkningen på de Vestindiske øer.
 
Forfatteren, Johannes Brøndsted, har sine oplysninger fra bl.a. en plantageejers beskrivelser. Plantageejeren levede i 1750´erne. Brøndsteds bog udkom i 1952-53.
Kilde:

Om plantningen
” (…) Negrene i midten af hver lille firkant gravede et hul og opkastede jorden som små volde med nabofirkanterne. Dette arbejde regnes for det strengeste negerarbejde overhovedet. Arbejdet foregik i takt og ofte under en sang, der lige så lidt som matrosernes opsang ved gangspillet bør tages som et udtryk for overskud og livsglæde, men udelukkende som en arbejdsteknisk foranstaltning. (…)”

Om høsten
”De stærkeste negre var i frontlinjen op sukkermarkerne; med deres knive huggede de sukkerrørene af ved rode. De mindre duelige (stærke) sankede (samlede) rørene sammen i knipper., hvorefter hjemtransporten – alt efter vejrforholdene – foregik på æselryg eller på kærrer. (…)”

Om arbejdet ved sukkermøllen
” Arbejdet var farligt for slaverne, der let kunne få hånden mellem valserne , og møllen lod sig ikke standse. For dog at redde, hvad reddes kunne, havde man en skarp økse hængende, men hvilken de andre slaver hurtigt kunne afhugge den ulykkeliges arm.”

Kilden er et bearbejdet uddrag af: Brøndsted, Johannes, Vore Gamle Tropekolonier, Westermanns Forlag, 1966 (1. oplag 1952), s 114-119.

Kilde 7: Sukkermølle
Maleri af plantagen “Castle” på st. Croix. 
 
På billedet ses en af de vindmøller, man brugte til at presse sukkersaften ud af sukkerørerne med. I forgrunden ses 3 sorte æseldrivere med pakæsler.

Maleriet, prospekt af plantagen Castle på Skt. Croix. Billedet er malet af Frederik von Scholten, 1833. 

Udlånt af Museet for Søfart.

Kilde 8: Sukkerfabrik
Billede fra 1823. På tegningen ses et sukkerkogehus i Vestindien, hvor saften fra sukkerrør skulle koges ind for at lave sukker.
 
Slaverne stod ved de dampende kedler og rørte i sukkergryderne.

Billedet af William Clark fra 1823, øen Antigua.

Kilde 9: Tobaksfabrik
Billedet er et tryk af tobaksarbejdere fra o. 1790.
 
Tobak var også en af de afgrøder, som man dyrkede i Vestindien og sejlede tilbage til Europa med. Danmark dyrkede tobak på øen Skt. Thomas.

Udlånt af på M/S Museet for Søfarts, billedarkivsamlingen.

Kilde 10: Plantageejers bolig
Tegning af en plantageejers bolig, fra 1838, der viser, hvordan nogle af dem, der ejede plantager på øerne og ejede slaver, boede.
Kilde:

Farvelagt tegning af Plantagen Høgensborg, Skt. Croix. Tegnet af Frederik von Scholten, juni 1838. Fra Frederik von Scholtens skitsebog II, tegning nr. 50.

Tegningen findes på M/S Museet for Søfart, billedarkivsamlingen. Rettighederne tilhører M/S Museet for Søfart.

Billede af den originale skibsprotokol. Billedet er lånt fra Rigsarkivet. Klik på billedet for at se en større version i en ny fane.

Kilde 11: Opdeling af af de sorte på øerne
Ikke alle sorte på de dansk-vestindiske øer var slaver, og der var forskel på, hvad de sorte arbejdede med.
 
Johan Lorenz Carstens, der var en af de største danske plantageejere i første halvdel af 1700-tallet, fortæller her om de forskellige klasser, som man delte de sorte op i.
Kilde:

“Alle de sorte vestindiske indbyggere på de danske øer kalder i almindelighed enten negere, mohrer [sort, afrikaner] eller slaver, hvilke kan henføres til de fire klasser. Nemlig:

den 1. klasse handler om frimændene og fri-slaverne [frie sorte]. (…)

Til den 2. klasse henhører alle huslaver og slavinder. (…)

Til den 3. klasse henhører alle plantageslaverne. (…).

Til den 4. klasse henhører Maronnegrene eller de bortløbne slaver. (…).”

Kilden er en bearbejdet uddrag af udgave af bogen: ”En almindelig Beskrivelse om alle de Danske, Amerikanske eller Westindiske Eijlande ca. 1740”, af Johan Lorenz Carstens, 1740, København, s.60.

Kilde 12: Slavereligion – obeah
Uddrag af en retssag mod slaven Joseph på Skt. Croix fra 1844. Joseph var mistænkt for at have brugt Obeah [i teksten Obiah], en traditionel afrikansk urtemedicin, som mange sorte bragte med sig fra Afrika.
 
Obeah rummer elementer af magi, voodoo, og var forbudt af slaveejerne.Obeah var ikke desto mindre udbredt i kolonierne og eksisterer stadig på øerne i dag.
 
Under retssagen blev det anbefalet, at Joseph skulle straffes med arbejde for livstid for at have udøvet Obeah.
Kilde:

”(…) Det er blevet informeret at negeren Joseph, som hører til plantagen Slob, selv har erkendt at han har været til stede på Morning Star for at udøve nogle kunster. Med hensyn til hvilke kunster det drejede sig om, havde Joseph under den første afhøring erklæret at han intet kendte om Obiah kunster, men på samme tid tilstod han, at han gik til Morning Star for at koge eller lave noget til en syg kvinde (…).

Af det omhandlede forhør i det hele, og specielt negeren Cornelius´ forklaring virker det som om at den tiltalte Joseph har beskæftiget sig med Obiah kunster, hvis udøvelse og tiltroen dertil, synes på den sidste tid at have tiltaget, og uden tvivl har en højst og skadelig indflydelse på landsbefolkningen eller plantagernes slavebefolkning. (…)”

Kilden er et bearbejdet uddrag af dokumenter fra en retsprotokol. Kilden er lånt fra www.emu.dk

Kilde 13: Slavekirke
Tegning af en kirke på Skt. Thomas fra 1757. På tegningen ses slaver, der lige er blevet døbt og tre hvide præster til højre.
 
Selvom mange af de sorte, som blev bragt til øerne dyrkede deres afrikanske religioner, blev mange sorte blev med tiden kristne på øerne.

Tegning af David Cranz, Kurze, zuverlässige Nachricht von der, under dem namen der Bömisch-Märischen Brüder bekantean, (Halle 1757), p.7.

Kilde 14: Omvendelse til kristendo
En missionær fortæller her om, hvordan præster arbejdede for at omvende slaverne på øerne til kristendommen.
 
C.G.A. Oldendorp var missionær på de vestindiske øer i 1767-1777, hvor han arbejde for at udbrede kristendommen blandt øens beboere. I uddraget her fortæller han om, hvordan kristendommen kunne hjælpe på slaver, der ville lave oprør eller løbe bort.
Kilde:

”(…) Mange af negernes herrer [ejere] erkendte den nytte, som de havde deraf, når deres slaver omvendte sig [til kristendommen] og drev selv på dem, at de skulle få nytte af brødrenes [missionsfolkenes] undervisning.
Dog fandtes der også endnu nogle, som var dem imod. En enke lod hver neger, som var gået til kirken, binde og afstraffe; og når nogle under tugtelsens [afstraffelsen] hårdhed råbte og påkaldte Gud, så drev hun spot dermed [gjorde grin med dem], og befalede at fordoble straffen. (…)”

Kilden er et bearbejdet uddrag af Moser, Jacob Johan ”Historisk Beretning om de hedenske Neger-Slavers Omvendelse paa de Danske Øer i Vestindien, som et Udtog af C.G.A. Oldendorp’s De Evangeliske Brødres Missions-Historie paa de Caraibiske Øer, C.L. Buchs Forlag, København, 1784, 180-81.

Original på tysk: Oldendorp, C.G.A., ”Historie der caribischen Inseln Sanct Thomas, Sanct Crux und Sanct Jan : insbesondere der dasigen Neger und der Mission der evangelischen Brüder unter denselben”.

Kilde 15: Fordeling på øerne
Graf der viser fordelingen af slaver og frie personer på de 3 øer fra midten af 1700-tallet til midten af 1800-tallet.
 
Grafen viser, at der dels var stor forskel på, hvor mange slaver der var på de 3 øer – og at der var stor forskel på fordelen mellem slaver og frie (oftest hvide) på øerne.

Grafen er lavet på baggrund af statistisk fra Sveistrup.

Tilmeld nyhedsbrev

Jeg giver samtykke til, at mine personoplysninger behandles i overensstemmelse med denne oplysningserklæring og er indforstået med, at mine oplysninger behandles sikkert og fortroligt og slettes efter endt anvendelse. Jeg er indforstået med, at jeg kan trække mit samtykke tilbage ved at skrive til denne mailadresse historielab@ucl.dk, hvorefter behandlingen af mine personoplysninger stopper og slettes.

Close