Alle kilder i temaet: Tema: Cykling og kønsroller

Kildebanksemnet omhandler temaet Cykling og kønsroller. Til emnet knytter sig fire kilder og dertilhørende spørgsmål.

Hvad har cykling og kønsroller med hinanden at gøre? 

Da kvinder begyndte at cykle i 1890’erne blev de mødt af både modstand og opbakning. Kvinder på cykel var et kontroversielt emne! Nogle læger mente, at de kvindelige kønsorganer kunne tage skade og blive ødelagt af den hårde saddel. Andre var bange for, at kvinderne kunne blive erotisk opstemte, når de cyklede! Der var også nogle som var bange for at cykelsport skulle blive for feminin, når kvinderne også begyndte at cykle. 

Dog var der også læger, som mente, at der ikke var videnskabelig begrundelse for, at cyklen skulle være skadelig for kvinder. Tværtimod var det en god motionsform og fritidsbeskæftigelse, som kvinderne slet ikke kunne undvære. 

En ny frihed

I begyndelsen var det kun overklassens kvinder, der cyklede. Cyklen betød en ny frihed til at transportere sig hurtigt rundt. Omkring år 1900 mente mange fortsat, at kvindens plads var i hjemmet. En kvinde på cykel var lig med at tage del i samfundslivet og bevæge sig rundt i byen og på landet og det var der mange, både mænd og kvinder, som syntes var upassende. Nogle kvinder vovede sig alligevel ud på cykel og udfordrede dermed de traditionelle kønsroller. I løbet af 1930’erne og 1940’erne blev unge cyklende kvinder symbol på et idyllisk Danmark uden arbejdsløshed, krise og krig, og det var ikke længere usædvanligt at unge mænd og kvinder cyklede sammen fx på picnic. Fotografen Sven Türck tog op igennem 1930’erne og 1940’erne tusindvis af billeder af det glade og frie liv rundt omkring i Danmark. Et af hans foretrukne motiver var cyklende unge mænd af kvinder på varme sommerdage i byen eller ved stranden. 

Cykling og mode

1800-tallets kvindemode med lange skørter, underskørt og stramt snøret korset var meget upraktisk at cykle i. Cyklen fik derfor hurtigt betydning for udviklingen af en ny kvindemode med kortere nederdele eller knæbukser samt løsere skjorter og overdele uden stramme korsetter. Den udvikling var der mange, især mænd, som så på med bekymring eller ligefrem afsky.

Kilde 1: Kvinder på jernhesten
Denne kilde omhandler kvinder og jernhesten som en del af cykling og kønsroller. Kilden indeholder fem punkter med dertilhørende spørgsmål.
Kilde 2: Modstand og forargelse over cyklende kvinder
Denne kilde omhandler modstand og forargelse over cyklende kvinder. Kilden indeholder fire punkter med dertilhørende spørgsmål.
Kilde 3: Kønsrollerne ændrer sig
Denne kilde omhandler kønsroller, der ændrer sig med tiden. Kilden indeholder to punkter med dertilhørende spørgsmål.

Kilde 4: Cykling, ligestilling og frigørelse
Denne kilde omhandler cykling, ligestilling og frigørelse. Kilden indeholder to punkter med dertilhørende spørgsmål.