Bondebørneliv i gamle dage: Fårene skal klippes

På denne side finder du en vejledning til aktiviteten fårene skal klippes, som du finder i hæftet "Bondebørneliv i gamle dage".

Kom i gang med aktiviteten “Fårene skal klippes” med denne vejledning til:

 

Slendre bånd

Fremgangsmåde: 5 lige lange uldsnore lægges dobbelt. De bindes alle sammen i den åbne ende og fæstnes med en stærk snor til en stolpe. Pas på de ikke filtrer. Dette kan også gøre nemmere med 3 løkker. To på venstre hånds pege- og langefinger og en på højre hånds langefinger. Det også gøres sværere med 7 løkker, så sætter du fire løkker på den ene hånd og tre på den anden hånd, husk at holde pegefingeren på hånden med tre løkker. Brug den frie pegefinger til at ”væve” med.

Placer fingrene som på tegningen. På venstre hånd sidder snorene på ring – lang – og pegefinger. På højre hånd sidder snorene på ring og langfinger. Sørg for at trådene alle er nogenlunde stramme.

Selve fletningen: Højre pengefinger skal nu “spadsere”. Fingeren stikkes ovenned i løkken ved venstre pegefinger, op igen, ovenned i løkken ved venstre langemand, op igen og griber så som en krog om løkken ved venstre hånds ringfinger. Denne løkke trækkes med fingerkrogen gennem de 2 foregående løkker og ender med at sidde på højre hånds pegefinger. Så rykkes de 2 trådløkker på venstre hånd over til lange- og ringfinger. Nu er venstre hånds pegefinger “fri” og nu skal den “spadsere” på præcis samme måde som den højre lige har gjort. Husk efter hver spadseretur at trække rigtig godt ud til siderne. På den måde bliver fletningen stram og meget flot. Der sluttes med en knude.

 

Slynge bånd

Slyngning er en slags firefletning, hvor trådene slås sammen diagonalt – to og to – ved hjælp af slyngstokke, hulsten eller sodavandsflasker med vand, som garnet fastgjort til. Eleverne arbejder sammen to og to – og slyngesnoren hænges op – f.eks. i et træ. Snoren blev hovedsageligt brugt til at sy på nederste kant af skørtet eller kjolen, for at skåne den mod slid og snavs.

 

Fremgangsmåde

 1. Vikl garn på slyngstokkene. Lås med et halvstik.
 2. Dan par med en kammerat.
 3. Tag en slyngstok i hver hånd og slyng stokkene fra den ene til den anden.
 4. Kast først med den ene hånd skråt over til din makker så den ene kaster altid udenom og den anden kaster altid indenom.
 5. Grib så med samme hånd fra din makker.
 6. Sig goddag til hinanden med først den ene hånd og så med den anden hånd.
 7. Gør det samme med de to andre stokke.
 8. Fortsæt sådan.
 9. Efterhånden som du får brug for mere, vikles snoren på stokkene op

 

Piskeflet

Eleverne arbejder alene og med de bare hænder. Her foreslår vi at eleverne arbejder med otte tråde, men de kan også flette med flere tråde. Det er lettest med et lige antal.

Fremgangsmåde

 1. Mål otte stykker garn op i ca. 25 cm længde. Vælge kun to farver.
 2. Bind en knude i den ene ende.
 3. Lav en løkke, og læg den i et slyngstik lige under knuden.
 4. Gør arbejdet fast til en gren, en stolpe eller noget andet, der står godt fast.

Selve fletningen

 • Del trådene i to med fire tråde i en farve i den ene hånd og fire tråde i en anden farve i den anden hånd.
 • Hold garnet fast i hånden, så de fire tråde på hver hånd kan ligge over pegefingeren i en fin række.
 • Del venstrehånds tråde i to med pegefingeren, så der opstår et ”hul”.
 • Læg den yderste tråd fra højre hånd ned i ”hullet”.
 • Træk snoren ned og læg den tilbage i højre hånd, nu bare i midten. Stram til.
 • Del højre hånds tråde i to med pegefingeren, så der opstår et hul.
 • Læg den yderste tråd fra venstre hånd ned i ”hullet”, træk den ned og læg den tilbage i venstre hånd, nu bare i midten. Stram til.

Afslutning

 • Arbejdet afsluttes, når du ikke kan flette længere. Bind en knude.
 • Hvis du vil gøre det rigtig fint, kan du flette et par cm., lave et halvstik med en af enderne og sætte en perle på.

Vær opmærksom på hele tiden at holde farverne i hver sin hånd. Og husk at holde rede i trådene – alle otte tråde skal ligge sirligt på række på – fire på hver sin hånd. De første omgange er lidt svære, fordi det ikke er så let at holde trådene på række, men så snart I har flettet fire gang med hver side, vil trådene let finde deres plads. Piskefletninger kan også laves med flere tråde, princippet er det samme. Det er lettest med et lige antal tråde. Alternativt kan der bruges lædersnøre eller tyk messingtråd i stedet for garn.

 

Filtbolde

Filtbolde laves af kartet uld. Der findes beskrivelser af, at børn i gammel tid der lavede filtbolde af det hår, køerne fældede om foråret.

Fremgangsmåde

 • Når man skal filte en bold, skal man starte med en kerne, som filten kan lægge sig omkring.
 • Til det tager man en tot filt af passende størrelse.
 • Totten formes til en kugle.
 • Der klippes en snor lang nok til at kunne vikles rundt om kuglen flere gange og snoren bindes godt fast.

Derefter skal man i gang med at filte. Det foregår ved at man lægger nye totter af filt udenpå kernen, som gnides fast på samme måde som når man former boller. Filten skal være gennemvædet i sæbevand. Sæben går ind og fjerner noget af fedtet i ulden og får fibrene til at filtre sig ind i hinanden.