Kildebank Tyske flygtninge i Danmark

Written by 9:38 Kildebankstema om tyske flygtninge i Danmark

Tema 2: Ankomsten til Danmark

Hvad skete der da de tyske flygtninge kom til Danmark?

Dette tema handler om, hvad der ventede de tyske flygtninge, når de ankom til Danmark i slutningen af 2. Verdenskrig. Kildebankstemaet henvender sig til 7.-9. klassetrin.

Kildebank: Lærervejledning til læreren

Ankomsten til Danmark

Den 29. august 1943 gik den danske regering af. I stedet var det direktøren i udenrigsministeriet Nils Svenningsen, der repræsenterede de danske myndigheder, og som forhandlede med de tyske besættelsesmyndigheder. I slutningen af januar 1945 meddelte besættelsesmagten, at Danmark skulle tage imod op mod 10.000 sårede tyske soldater. Svenningsen protesterede, men det hjalp ikke noget. Allerede i begyndelse af februar gav Hitler besættelsesmyndighederne i Danmark besked på, at op mod 80.000 flygtninge midlertidigt skulle opholde sig i Danmark. Det blev til mange flere, som ankom med skib eller tog. Frem til begyndelsen af maj ankom der ca. 240.000 tyske flygtninge til Danmark.

I foråret 1945 var det klart, at Tyskland ville tabe krigen i løbet af få måneder. De fleste danskere glædede sig til, at landet blev frit igen. Mange oplevede det som en ny besættelse, da flygtninge i tusindvis strømmede ind i landet. En del danskere havde pårørende eller bekendte, som var arresteret, mishandlet eller dræbt af Gestapo eller det brutale nazistiske hjælpepoliti, Hipo. Så hvorfor skulle man have medlidenhed med de tyske flygtninge?

De fleste danskere brød sig ikke om de tyske flygtninge. Der var dog forskelle. På landet var der færre konflikter mellem modstandsbevægelsen og besættelsesmagten. Så her vakte synet af de udsultede og syge flygtninge ofte medlidenhed. Men i byerne – især i København – hvor folk dagligt var vidne til Hipos og Gestapos terror, fik flygtningene ikke megen medfølelse.

I begyndelsen blev flygtningene indkvarteret i bygninger, som tyskerne i forvejen havde beslaglagt. Men de blev hurtigt fyldt op. Så besættelsesmagten beslaglagde skoler, forsamlingshuse, badehoteller, sportshaller osv. Således blev 54 af Københavns 70 skoler beslaglagt. Det betød, at eleverne måtte undervises i kældre, kirker og andre lokaler.

Besættelsesmyndighederne og nazistiske aviser appellerede til den danske befolkning om at have medfølelse med flygtningene. De illegale blade advarede folk mod at falde for den medlidenhedskampagne. Ifølge de illegale blade var flygtningene skyld i, at der manglede mad og brændsel. Og så var flygtningene ovenikøbet utaknemmelige og uhøflige.

Det skabte især vrede i befolkningen, at besættelsesmagten krævede, at den danske stat betalte kost og logi til flygtningene. Dertil kom lommepenge: 2 kr. pr. mand, 1 kr. pr. kvinde og 50 øre pr. barn. Det var mere end arbejdsløse danskere fik i understøttelse.

Under besættelsen havde de tyske myndigheder ansvaret for de tyske flygtninge. De sørgede for indkvarteringen. Læger og sygeplejersker fra Tysk Røde Kors behandlede de syge og fik flygtningene vaccineret, så der ikke opstod epidemier.

Men i slutningen af april mistede besættelsesmagten kontrollen med danskerne og overblikket over flygtningene, der strømmede til landet. De nyankomne fik ikke mad. De syge blev ikke behandlet, og de døde ikke begravet. Efter befrielsen fandt man i pakhuse og i skolers kældre flere hundrede lig af flygtninge.

Kom i gang med kilderne

Kilde 1: Pesttransporter
Nogle tyske flygtninge ankom med tog til Jylland. Den 12. februar ankom skibet Wartheland til Københavns havn med mange sårede soldater og nogle flygtninge.
 

Den illegale avis Information skrev:

”Efter hvad der foreløbigt er oplyst, var der 2.500 sårede ombord. […] Langt de fleste var meget hårdt medtaget, og ca. 30 var døde under turen fra Østpreussen til København. […]

De ankomne soldaters tilstand var, bortset fra deres kvæstelser, forfærdelig. Ingen af dem var afluset før indskibningen. Og der er ingen tvivl om, at mange af dem er befængte med epidemiske sygdomme. De danske læger og hospitalsmyndigheder imødeser med bange anelser fremtiden under disse forhold. Tyskerne, der har ansvar for disse ”pesttransporter”, lader hånt om alle sikkerhedsforanstaltninger. Protester hjælper selvfølgelig ikke, og faren for alvorlige epidemier er overhængende.”

(Kilde: Information, 13. februar 1945)

Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 2: Tøjhjælp til de tyske flygtninge
Avisen Fædrelandet var en dansk nazistisk avis. Da de første tyske flygtninge kom til Danmark, iværksatte avisen en tøjindsamling.
 

Under overskriften ”Tøjhjælpen til tyske flygtninge skal fortsætte” bragte avisen en artikel, hvor der bl.a. stod:

”De mange flygtninge fra de besatte tyske østområder har brug for al den hjælp og støtte, de på nogen måde kan få. Det er kvinder og børn, gamle og svagelige mennesker, som her skal hjælpes.

Alt har de måttet efterlade, da sovjetrusserne rykkede over de tyske grænser. Hjem og bohave, klæder og alle værdigenstande måtte efterlades. Og nu står de på bar bund. Krigens hårdhed og hele brutale væsen har ramt selv spædbørnene. I bogstaveligt forstand har de ikke det, som de kan læne deres hoved til. Det er vor pligt at hjælp, og vi ved også, at vi ikke påkalder denne hjælp forgæves”.

(Kilde: Fædrelandet, 2. marts 1945)

Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 3: Sådan opfører flygtninge sig
To kilder om flygtningenes adfærd
 

Kilde a)

Den illegale avis Information skrev jævnligt om, hvordan flygtningene opførte sig:

”De østprøjsiske flygtninge føler sig ikke godt tilpas i Danmark, og deres værter er heller ikke begejstrede for dem. Dels har de ingen rationeringskort, og dels har de ingen penge. De, der har mark (tyske penge), kan ikke få dem vekslet. Og de, der slet intet har, kræver højlydt ind hos deres værter.

Ofte ser man børnene tigge om danske penge på gaden. Mange af flygtningene har den opfattelse, at de opholder sig i landet efter indbydelse fra den danske stat, og at de er gæster her.

Således kom en af dem forleden ind i en forretning i Aabenraa og købte en kjole og en kåbe. Hun fik det også, men da hun skulle til at gå, sagde hun med en flot håndbevægelse: Regningen sendes til den danske stat. Jeg er flygtning fra Danzig! Hun var mildest talt opbragt, da købmanden ganske stilfærdigt tog sin pakke igen og anbragte kjolen og kåben, hvor de havde hængt.”

(Kilde: Information, 5. marts 1945)

 

Kilde b)

”Nogle få glimt af tyske flygtninge, som en græshoppesværm slår ned over Danmark:

To tyske kvinder kom i en københavnsk butik i vildt slagsmål med andre kunder, fordi de ville trænge sig frem og ekspederes først.

En tysk kvinde tilkaldte tysk politi i Rønne, fordi en forretningsindehaver dristede sig til at forlange penge for købte varer.

Tyske børn i en københavnsk skole morede sig med at kaste gamle, antagelig lusebefængte klædningsstykker, ned over de forbipasserende på gaden.”

(Kilde: Information, 26. marts 1945)

Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 4: Flygtningetoget ankommer
Den illegale avis Information skrev sådan om tyske flygtninge, der ankom med tog til Aarhus den 6. marts 1945:
 

”Der var halvandet tusind flygtninge – kvinder, oldinge, børn. Her så man en gammel kone med kludesok på den ene fod og træsko på den anden, indhyllet i tæpper, snavset, laset og syg. To soldater støttede hende.

Der så man en gammel mand i dårlige støvler og laset frakke. Han slæbte sig stønnende af sted langs perronen og over sporene til samlingsstedet ved Ilgodsekspeditionen. Soldater kom bærende med de mindste og mest syge børn.

En kone med barnevogn og 4 grædende børn, der trækker hende i skørterne, baner sig vej. Hun hoster uden ophør og ser sig ligesom alle de andre sky omkring. Hun ser ud, som om hun færdes på gravens rand. Børnene med de store fortvivlede øjne og magre ansigter […]

(Kilde: Information 6. marts 1945)

Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 5: Mange tyske flygtninge
Herning Avis fortalte om de mange tyske flygtninge, der strømmede til landet:
 

”Adskillige tusinde tyske flygtninge er i de sidste dage pr. skib kommet til København. Hovedsageligt gamle kvinder og børn fra de krigshærgede egne i Nordtyskland. De skal indkvarteres forskellige steder på øerne og i Jylland. […]

Syv skoler på Østerbro, den tyske Sct. Petriskole og Tennishallen i Pileallé er i den anledning taget brug. […]

Det volder naturligvis det københavnske skolevæsen adskillige vanskeligheder at skulle undvære de pågældende skoler.”

(Kilde: Herning Avis, 15. marts 1945)

Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 6: Ubudne gæster
Avisen Fædrelandet var en dansk nazistisk avis. En leder i avisen skrev, hvordan den danske befolkning så på de tyske flygtninge.
 

”Nogen kontakt med den danske befolkning søges ikke etableret. Ingen af parterne er interesseret deri. […] Det kan dog glædeligvis fastslås, at den hadkampagne, som den engelske radio og illegale blade har iværksat, i det store hele har slået fejl.

Den danske befolkning har nu engang et varmt hjerte, og nød og lidelser gør et stærkt indtryk på den. Især kvinderne har svært ved at skjule de følelser, der griber dem, når de betragter de legende flygtningebørn. […]

Overfor disse ulykkelige flygtninge må hadet høre op, også uanset hvilken nation de tilhørte. Enhver følelse af denne karakter er uværdigt for et kulturfolk.”

(Kilde: Fædrelandet, 11. april 1945)

 
Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 7: Upopulære flygtninge
Georg Lindevall (f. 1933) fortalte mange år senere om de tyske flygtninge.
 

”På et tidspunkt, jeg mener det må have været omkring årsskiftet 1944–45, havde krigen i Europa og særligt i Tyskland smadret de fleste af de huse, folk boede i. Hele byer lå i ruiner dernede sydpå. Dette afstedkom, at tyskerne transporterede deres flygtninge, ofrene for disse bombardementer og krigsinvalider, ca. en kvart million mennesker, op til Danmark.

Det medførte et genhusnings-problem, som blev foreløbigt løst ved, at adskillige skoler måtte lukke for undervisning, idet de mange flygtninge blev indkvarteret der! Således også vores Grundtvigskole. Mange forsamlings-huse, sportshaller, hoteller, fabrikker, højskoler m.m. blev også inddraget til formålet.

Da jeg boede på 3. sal lige over for min skole, kunne jeg ud ad vinduet iagttage, at tyske flygtninge udstyret med en slags ”flygtninge-penge” hver dag kunne gå i byen og købe danske varer, som jo var rationerede for almindelige danskere! Det var ikke særlig populært og de fleste forretninger afviste flygtningene med, at man desværre ikke havde flere af de forlangte varer.

Uden for skoleporten på Magistervej stod hele døgnet bevæbnede tyske soldater på vagt, og hver formiddag kunne man se en åben lastvogn med presenning (prærievogne kaldte man dem), afhente de tyske flygtninge, der var døde i nattens løb på skolen. Nøgne og bare læsset oven på hinanden!”

(Kilde: Københavns Stadsarkiv: https://kbharkiv.dk/permalink/post/18-2665)

Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 8: Dumme dæne
Ib Thaarup var født i 1931. Han fortæller mange år senere om dengang, da Strandvejskolen i København blev beslaglagt til tyske flygtninge
 

”[…] skolen blev taget af tyskerne til lazaret og flygtningecenter. Alle var almindelige mennesker, der var sendt ud af Tyskland. Trods dette var der mange, som havde medlidenhed med dem, der hang proteser*) til tørre på stakittet ud mod fodboldbanen, hvor vi spillede. Men de råbte alt muligt efter os børn, så vor medlidenhed gik hurtig over. Det var ”dumme dæne” og meget mere. […]

De tyske soldater og flygtningene på skolen var begyndt at blive nervøse. Alle kunne mærke, at der var noget i gære. Alle fulgte med i radioen. Trods dette stod flygtningene stadig og råbte: “Dumme dæne”. Havde de været søde, havde vi nok hjulpet dem, for de havde det jo ikke for godt. […]

*) proteser = fx kunstige arme og ben.

(Kilde: Københavns stadsarkiv: https://kbharkiv.dk/permalink/post/18-2792)

Kilde 9: Medlidenhed er landsforræderi
Under overskriften ”Medlidenhed med tyskerne er landsforræderi” skrev det illegale blad De frie Danske i marts 1945 sådan om de tyske flygtninge:
 

”Nu strømmer flygtningene ind over vore grænser, lusede, lasede, sultne, syge. Under normale forhold ville vore hjerter bløde. Thi børn er børn, selv om de er vores vore fjenders. Kvinder er svage, også når de bærer hagekorset. […]

MEN VI MÅ IKKE HAVE MEDLIDENHED, THI DET ER […] AT FORRÅDE VORT EGET LAND. […]

Heldigvis gør flygtninge det forholdsvis let for os at vise modstandskraft. Thi næppe er de ankommet, før de føler sig uhyggeligt velkomne i vort land. […] Man skal lede længe efter arrogantere, mere uforskammede og hovne kvindemennesker end de, der i disse dage plyndrer vore butikker og skaber kiv med de rigtige kunder.”

(Kilde: De frie Danske, nr. 5. marts 1945)

Kildebank Tyske flygtninge i Danmark
Kilde 10: Flygtninge på Skjern station
Den 1. maj sendte man omkring 1.000 tyske flygtninge fra København til Jylland. Den 2. maj ankom toget til Skjern.
 
Kildebank Tyske flygtninge i Danmark

Tilmeld nyhedsbrev

Jeg giver samtykke til, at mine personoplysninger behandles i overensstemmelse med denne oplysningserklæring og er indforstået med, at mine oplysninger behandles sikkert og fortroligt og slettes efter endt anvendelse. Jeg er indforstået med, at jeg kan trække mit samtykke tilbage ved at skrive til denne mailadresse historielab@ucl.dk, hvorefter behandlingen af mine personoplysninger stopper og slettes.

Close