Written by 9:53 Holocaust og andre folkedrab, Uv-forløb 7.-9. klasse

Jødiske stemmer fra Holocaust

Forløb til 9.-10.-klassetrin. Fokus på historisk forståelse af Holocaust ud fra et jødisk perspektiv samt at nuancere elevers forståelse af jødiske ofre.

Dette forløb er udviklet til udskolingen, og fokuserer på en historisk forståelse af Holocaust ud fra et jødisk perspektiv. Forløbet arbejder med at nuancere elevernes forståelse af de jødiske ofre for Holocaust og stiller skarpt på begrebet modstand.

Materialet er skrevet af Anna Kristin Smith, lektor på Professionshøjskolen UCN, i samarbejde med Jens Aage Poulsen, lektor emeritus, og Astrid Møller Danielsen, lektor og pædagogisk konsulent ved UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole.

Jødiske stemmer fra Holocaust

Udskolingsforløb om Holocaust og modstand fortalt af ofrene

Har du lyst til, at dine elever ikke kun forbinder Holocaust med kendte personer som Anne Frank og Adolf Hitler, og vil du gerne tilbyde dine elever nuancerede svar på typiske elevspørgsmål som ”hvorfor flygtede jøderne ikke?”, eller ”hvorfor skød de ikke bare Hitler?”.

I dette undervisningsmateriale får eleverne lov til at arbejde med jødiske kilder til Holocaust berettet af mennesker i alle aldre, nationaliteter og køn og af mennesker under vidt forskellige forhold. Eleverne hører fra jøder i ghettoer, jøder i skjul, jøder på flugt, jøder i kz-lejre, jødiske partisaner og jøder i mange andre situationer. Herigennem får eleverne mulighed for at erfare det nazistiske jerngreb, Europas jøder var underlagt, men også, hvordan mange jøder alligevel ydede forskellige former for modstand overfor forsøget på at dehumanisere og tilintetgøre dem.

Forløbets kildearbejde suppleres med elevaktiviteter, hvor eleverne selv skal forholde sig historisk skabende, refleksivt og kreativt i mødet med kilderne. Materialet er rettet mod faghæftet i historie og indeholder tænkemåder og arbejdsgange, som kan genfindes i fagets prøveform. Forløbet kan også anvendes i projektuger eller integreres i studieture.

Forløbet består af en lærervejledning, et elevmateriale og en kildebank.

Kildebank til Jødiske stemmer fra Holocaust

Vi gjorde også modstand

Denne kildebank består af uddrag af forskellige europæiske jødiske kilder til Holocaust. Uddragene er gengivet med tilladelse fra rettighedshavere, og må ikke anvendes i andre sammenhænge uden indgåelse af ny aftale herom. Redaktionen har bestræbt sig på at finde frem til alle rettighedshaverne. Skulle nogen mangle, kontakt venligst redaktionen.

Nederst på siden finder du litteraturliste, noter og henvisninger separat som printvenlig pdf.

Tilmeld nyhedsbrev

Jeg giver samtykke til, at mine personoplysninger behandles i overensstemmelse med denne oplysningserklæring og er indforstået med, at mine oplysninger behandles sikkert og fortroligt og slettes efter endt anvendelse. Jeg er indforstået med, at jeg kan trække mit samtykke tilbage ved at skrive til denne mailadresse historielab@ucl.dk, hvorefter behandlingen af mine personoplysninger stopper og slettes.

Close