Et mindeblad er et blad med vers, tegninger osv. til minde om en afdød. Det er ofte udarbejdet, så det kan indrammes og hænges op. I dette forløb møder eleverne i form af mindeblade nogle af de mere end 5.270 sønderjyske unge mænd, som under Første Verdenskrig (1914-1918) var tvunget til at kæmpe på tysk side. Mindebladene var skrevet af de efterladte. Arbejdet med mindebladene som kilder giver eleverne mulighed for at øve deres kildekritiske kompetencer.
Eleverne læser først introteksten til emnet. Derefter vælger de et mindeblad, som de arbejder videre med ud fra spørgsmålene på øvelsesarket.
Mindeblade er en kildekritisk øvelse, hvor eleverne møder nogle af de mere end 5.270 sønderjyske mænd, som omkom i tvungen tysk militærtjeneste under 1. Verdenskrig. I mindeblade indsamlet under krigen fortæller de efterladte om de døde og det liv, de levede. Eleverne læser først en introtekst til emnet og udvælger dernæst et mindeblad, som de arbejder videre med ud fra et øvelsesark med spørgsmål.
Eleverne arbejder med autentiske, originale kilder fra perioden under 1. Verdenskrig og får indblik i, hvordan krigen påvirkede de efterladte. Gennem øvelserne træner eleverne deres kildekritiske sans og bruger de kildekritiske værktøjer i praksis.
Denne kildekritiske øvelse er udarbejdet af Rigsarkivet og revideret af Jens Aage Poulsen, lektor emeritus, HistorieLab.
Kom i gang med den kildekritiske øvelse
1. Verdenskrig
Den 1. august 1914 begyndte Første Verdenskrig. Krigen blev ført mellem på den ene side Tyskland og Østrig-Ungarn og på den anden side Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede.
En krig der ikke var deres
Sønderjylland var fra 1864 til 1920 en del af Det tyske Kejserrige, fordi Danmark havde tabt den 2. slesvigske krig i 1864. Derfor måtte sønderjyske mænd som alle andre fra tyske områder deltage aktivt i 1. verdenskrig. Mange sønderjyder følte, at de kæmpede i en krig, der ikke var deres. Krigen rasede frem og tilbage i fire år, indtil den sluttede i efteråret 1918. Tyskland havde tabt krigen.
Mindeblade over de faldne
I løbet krigen kæmpede ca. 35.000 sønderjyder på tysk side. Mindst 5.270 sønderjyder blev dræbt, og 4.000 blev såret. Mens krigen stadig var i gang, begyndte Nordslesvigsk Vælgerforening at indsamle mindeblade over de faldne. De efterladte blev opfordret til at udfylde et skema med en række personlige data om den afdøde og en levnedsskildring (en fortælling om den afdødes liv).
- Brix Loff
- Carl Frederik Sørensen
- Carl Georg Martensen
- Hans Christian Skelgaard
- Hans Kelsen
- Hans Lauritzen Knude
- Hans Nissen
- Hans Peter Moos
- Henning Bergholdt Andresen
- Henrik Davidsen
- Hermann Schmidt
- Jakob Asmussen
- Jens Andresen Kjestrup
- Jørgen Bonde
- Jørgen Knudsen Schmidt
- Johan Hinrich Sliphaber
- Johannes Thomsen Skov
- Julius Auerbach
- Mathias Hansen Skau
- Mathias Mygind
- Niels Nissen Krog
- Nis Peter Terkelsen
- Peter Danielsen
- Peter Lund
- Søren Boysen Skjold
- Søren Sørensen Volt
- Thomas Christensen Bæck
Find andre kildekritiske øvelser
19. november 2024• Kildekritiske øvelser
Jødeforfølgelsen
19. november 2024• Kildekritiske øvelser
Indførelsen af demokrati
19. november 2024• Kildekritiske øvelser
Faldne i 1. Verdenskrig
19. november 2024• Kildekritiske øvelser
Epidemier og virusser gennem tiden
18. november 2024• Kildekritiske øvelser